"Onrust kan vaak gelinkt worden aan nieuwe fysieke of mentale mijlpalen. Zoals rollen, kruipen, eerste woordjes,…"

5 vragen aan
@snugglesanddreams

 

Via Instagram kregen jullie de kans om 5 vragen te stellen aan baby- en kinderslaapcoach, Nathalie Schittekatte. Heb jij een moeilijke slaper, benieuwd naar het ideale slaappatroon of op zoek naar andere tips? Lees dan snel verder! 

 

Nathalie Schittekatte
Mama, Belgische auteur & coach  
Oprichtster van Snuggles & Dreams, gecertificeerd baby- en kinderslaapcoach  

www.snugglesanddreams.com

5 vragen aan
@snugglesanddreams

Hoe breng je je peuter terug in slaap nadat hij/zij wakker schrikt en hoe ga je hier als ouder mee om?   

Het is heel normaal voor peuters om wakker te schieten. Dit hoeft niet altijd een oorzaak te hebben, het kan simpelweg voorvallen bij het linken van slaapcycli. Schermtijd voor bedtijd of een te lange wakkertijd, kunnen dit echter wel in de hand werken dus probeer hier op te letten.

Wat is een goed slaappatroon voor een baby van 9 maanden?

Een baby van 1 jaar doet meestal nog 2 dutjes; 1 korte ochtenddut en 1 lange middagdut. Je kan aan deze leeftijd werken met een 2-3-4 ritme, waarbij het eerste dutje 2u na het opstaan start, het middagdutje 3u na het ochtenddutje start en de bedtijd 4u na het middagdutje. ’s Nachts wordt er vanaf deze leeftijd gestreefd naar fijn leren doorslapen zonder nachtvoedingen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn baby langere dutjes doet?

Er zijn 2 belangrijke voorwaarden voor goede dutjes. Ten eerste moet je baby in staat zijn om zijn slaapcycli zelfstandig aan elkaar te linken, je kan je baby dit aanleren vanaf de leeftijd van ongeveer 4 maanden. Ten tweede is het belangrijk dat de juiste wakkertijden gevolgd worden om voldoende slaapschuld te hebben voor een lange dut. 

Tips voor het rustig doorslapen van een baby op verplaatsing?

Het is heel normaal dat een baby moeite heeft met slapen op een nieuwe locatie, meestal kan de eerste nacht hierdoor wat moeilijker verlopen dan thuis. Het kan fijn zijn om je baby al op voorhand te laten wennen aan een reisbedje. Verder is het belangrijk dat je op locatie je tijd neemt voor het bedtijdritueel zodat je baby in de juiste mindset kan komen. Laat een slechte ervaring je echter niet tegenhouden om fijn op weekend/vakantie te blijven gaan, je baby zal hieraan wennen! 

Mijn baby slaapt al een tijdje door, maar wordt de laatste tijd vaak onrustig wakker. Tips?

Onrust kan vaak gelinkt worden aan nieuwe fysieke of mentale mijlpalen. Het is soms moeilijk om als ouders de oorzaak hiervan te vinden en dit is ook niet altijd nodig. Als je kindje het moeilijk heeft, ga hem dan kort troosten, zo weet hij dat zijn ankerpunt nooit ver weg is. Als de routine overdag verder goed zit, valt alles meestal vanzelf na enkele dagen terug op zijn plooi.