"Let's be Fit & Awesome, all together" is het motto van Laura. Tijdens de zwangerschap van vik vond ze het heel belangrijk om een ook dan een gezonde levensstijl aan te houden. Benieuwd hoe ze dit deed? Hieronder deelt Laura haar 5 gouden tips!

Meet Laura aka @befitbeawesome

Mama van: Vik
Belgische auteur van 3 lifestyle boeken

www.befitbeawesome.be

Wees zeker niet bang om in beweging te blijven doorheen de dag.

Je hoeft niet persé kei hard te sporten (zeker niet als je dat voor je zwangerschap ook niet al niet deed!), maar probeer kleine bewegingen te doen doorhaan de dag. Elke fysieke activiteit is beter dan geen activiteit. Was je voor je zwangerschap gewend om te sporten en te bewegen? Dan kan je dit in principe gewoon voorzetten tijdens je zwangerschap, zolang het goed voelt en je geen klachten ervaart. Luisteren naar je lichaam is hier zeker de boodschap!

Zorg voor een eetpatroon tijdens je zwangerschap

Je kent het wel: 'zwangerschapscravings', de ene vrouw heeft het niet, de andere heeft zin in de meest gekke combinaties. En dat zijn vaak ook niet de gezondste. Probeer dit dan op te vangen door gezonde alternatieven.

Lust je graag zoet? Ga voor een stuk fruit, bak een gezonde bananencake of andere gezonde baksels.

Zin in zout? Laat dat pak chips maar eens voor in het weekend. Tijdens de week kan je gaan voor een handje nootjes, wat gezouten crackers of misschien wel wat gesneden groentjes met een dipsausje.

Kortom: zoek het in de wereld van de voedzame keuzes en je zal zien dat je daar meer verzadigd door bent. Ook dit is veel beter voor je baby, dus ga minder voor snoep, koek en troep.

Probeer wel kleine porties te eten verspreid over de dag in plaats van 3 keer per dag een grote maaltijd. Dit omdat je maag en darmen onder meer druk komen te staan tijdens je zwangerschap. Zo zorg je voor een makkelijke en betere vertering.


 

Trixies favoriete recepten

TIP: Laat het fabeltje 'je moet voor 2 eten' best achterwege en ga tijdens je zwangerschap niet meer eten dan je gewoon bent.

Hydrateer voldoende tijdens de zwangerschap

Probeer minimaal 1.5 liter vocht per dag te drinken: water, thee zonder suiker, koffie en als je wilt ook melk. Dit heb je nodig voor jezelf maar ook voor je groeiende baby en het vruchtwater waarin jouw baby vertoeft. Vermijd zoete drinken, zoals sap en frisdrank. En uiteraard ook alcohol.

Extra vitamines tijdens de zwangerschap

Je kan, van voor de bevruchting en tijdens de eerste 3 maanden van je zwangerschap, op zoek naar een geschikt zwangerschapsvitamine zoals omnibionta pronatal (+). Hierin zitten extra vitamines zoals DHA, EPA (omega 3 vetzuren) en extra ondersteunende vitamines. Je huisarts of vroedvrouw adviseert jou hierin bij het begin van je zwangerschap.

Vermijd stress & geef jezelf extra rust!

Extra rusten tijdens je zwangerschap is heel belangrijk. Je bent letterlijk een minimensje groot aan het brengen en dat vraagt ontzettend veel kracht en energie. Zit je voeding goed, maar rust je niet voldoende? Of omgekeerd? Dan ga je er vroeg of laat tijdens je zwangerschap negatieve effecten van ondervinden. Deze twee staan onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gun jezelf dus overdag en ’s avonds rustpauzes. Ja, ook op het werk of tijdens het werk. Je collega’s of baas gaan dit heus wel begrijpen als je even 15 minuten je ogen sluit en achterover leunt…  Vind ontspanningsmomenten tussendoor zoals een boekje lezen, een bad nemen, … iets waar jij van tot rust komt. Boek een zwangerschapsmassage! Dat doet wonderen.

Probeer stress te vermijden. Situaties die je stress bezorgen kan je best omzeilen of activiteiten waarvan je vooraf al denkt ‘dit gaat me zoveel energie kosten’ kan je beter afzeggen. Het is nu niet de moment om je FOMO te laten spreken, maar net neen durven zeggen is de boodschap. Nu meer dan ooit. Luister naar je lichaam en pak je stressors of krachtontnemers aan. Geeft een vriendin je een gejaagd gevoel omdat ze vindt dat je niet genoeg tijd met haar doorbrengt? Praat met haar en leg uit hoe je je voelt en het nu even niet goed uitkomt. Heb je stapels werk waar je niet doorgeraakt? Vraag om hulp.